vineri

Scurta istorie a falimentarii Romaniei

Cum au fost falimentate miile de societati comerciale de stat fara nici un criteriu economic decat cel impus de un scenariu al coruptilor postati in posturile cheie cu gandul ascuns al opurtunitatii momentului pentru imbogatirea propie si a ,,neamurilor'' voastre cu aceleasi apucaturi.

  Incepand cu anul 1990 s-a ,, DECRETAT'' industria Romaniei un morman de fiare vechi”, silind intreprinderile de stat , sa transforme sectiile acestora in societati comerciale in interiorul aceleiasi intreprinderi cu un manager general si un consiliul de administratie numit politic la nivel central, cu rol de ,,coordonare'' a celorlate mici societati cu scopul de a-si factura una alteia serviciile cu plata la stat a obligatiilor financiare, dubland costul de productie, la nivelul central al intrprinderii, deci reducand la jumatate productivitatea muncii in ansamblul societatii mari.

 Pana la faliment n-a fost decat un pas preconizat de altfel  , statul incasand pentru moment mai multi bani in detrimental reducerii capacitatii financiare al acestora pana la falimentare (cu scop unic de vanzare a acestora la preturi derizorii in special dezvoltatorilor imobiliari pentru teren si pentru a se incasa comisionul legal de
10 % de catre reprezentantii FPS, plus comisionul nelegal din partea cumparatorului .), cand logic angajatii au fost trimisi in somaj , iar bunurile fixe vandute la fier vechi.

Nu s-a tinut niciodata cont ca in aceste societati lucrau oameni care aduceau un aport bugetului de stat.(vezi firma de radiatoare a antrenorului Lucescu senior, un exemplu clasic multiplicat la nivel national, merita reluat interviul de la 10TV ).
 Aceste modele s-au aplicat incepand din 1996 la toate combinatele si intreprinderile mari ducandu-le la faliment in mai putin de 2 ani,   productia Romaniei reducandu-se la jumatate la produse industriale.

La societatile si regiile puternice, consiliile de administratie politice au stabilit un salariul enorm pentru manager raportat la activitatea sa reala pentru a incasa cei 25% de sedinta din venitul managerului , la care nu era obligatorie prezenta ci doar incasarea cotei financiare aferenta, unii din acestia fiind membrii la cate10 societati comerciale, sistem perfectionat in ultimii ani.

  Pana la aparitia acestui sistem ordinar de spoliere a societatilor, era un consiliul director format din directori si sefii de sectie , care avea obligatia profesionala de participare la aceste sedinte, fiind in concluzie un consiliul de administratie profesionist {vezi modelul firmelor private}si la care trebuie sa se revina.
A fost momentul introducerii firmelor capusa in firmele industriale  pe unde s-au scurs o mara parte a valorilor financiare , grabind falimentul acestora.


 S-a privatizat tot ce era functional si   profitabil , prin ducerea lor initiala in pragul falimentului prin inginerii financiare si dezorganizatorice intentionate, pentru a justifica vanzarea la preturi derizorii , lasand fara slujbe milioane de oameni.

  Pe acelasi model au fost desfiintate combinatele chimice cu toate societatile care depindeau pe orizontala de acestea, s-au inchise minele de aur si carbune, care azi i-si dovedesc viabilitatea , s-au inchis marile combinate grele si fabrici de masini agricole si multe altele, toate acestea cu milioane de angajati, doar ca au avut nesimtirea de a ocupa terenuri in zona urbana si aveau foarte mult fier vechi si metale rare (platina, nichel ), in constructia acestora.

 Argumentele oficiale privind poluarea si nerentabilitatea cad , pentru ca nu s-a propus in nici un moment retehnologizarea si rentabilizarea lor, adica sa fie facute niste investitii care ar fi costat valoarea productiei acestora pe maximum un trimestru.
 S-a vazut clar intentia de fraudare a statului.
Cine raspunde?
 De fapt ati indeplinit un scenariu scris de altii pentru voi, nimic mai mult.
 La nivel national sant zeci de mii de exemple.
 Cunoscatorii fenomenului ar putea scrie fiecare romane despre istoria falimentului firmei unde a lucrat cu exemple si nume.

 Trebuie sa ne reamintim cum s-au cheltuit cele 3 miliarde de dolari lasati de Ceausescu in BNR prin incalcarea tuturor legilor economice si de bun simt. (Informatii din ziarele vremii)

Acesti bani de fapt reprezentau banii rulati cu multa dibacie de comunisti pentru functionarea statului , importurile de materii prime, pentru functionarea intreprinderilor si platatilor scadente catre bancile externe. Un economist american al vremii,(vezi ziarele vremii) a facut un calcul estimativ a nevoilor economiei romanesti , mentionand ca Romania ar fi avut nevoie de 15 miliarde de dolari pentru a-si mentine economia functionala.
Prosti gospodari erau comunistii nu?

 Pentru ca intreprinderile de stat sa functioneze aveau nevoie de materii prime dar si de piata desfacere, in special la export, servicii efectuate prin organisme comerciale specializate din ministerul industriilor si ministerul comertului exterior care efectua si contractarile externe.

 Dupa revolutie aceste ministere au fost desfiintate brusc, in locul lor nepunandu-se nimic, lasand intreprinderile sa se descurce pe cont propiu, fara a avea experienta reala financiara, de import export, neavand in banca decat banii din ultimele vanzari, care de regula abia ajungeau pentru salarii.
Atunci de unde bani de materii prime ?.

 Acesta a fost inceputul dezastrului pentru economie , fiecare manager cersind un sprigin financiar politic. Cum banii din BNR au fost cheltuiti aiurea , acest sprigin era modest si a condus treptat la desfiintarea majoritatii intreprinderilor care depindeau de import (adica peste 50% din economia Romaniei).

Bancile private nou infiintate fiind slab capitalizate, nu acordau bani pentru productie sau poate nu aveau interes dupa cum s-a vazut in impartirea baniilor din BNR.
 Firmele nou infiintate de import-export nu au putut prelua decat o mica parte din contractele statului adica cele mai rentabile, unde se dadeau ,tunuri”.

 Ce am facut noi de fapt cu acesti bani?
 Sa ne reamintim : - Apox.1 miliard – cumpararea a 3 avioane Airbuse- din care unul a cazut imediat la Balotesti, oare unul nu era pe momentul de atunci destul.0
De atunci dateaza legea comisionului de 10% la semnatura .

- S-a cumparat carne de porc de la fosta RDG , falimentand toate combinatele romanesti de profil (retin Berecsau langa Timisoara), porcii nostrii murind de foame sau fiind vanduti la preturi derizorii- 4 buc. la valoare de unul.

 - 1 miliard dolari dati imprumut prin bancile nou infiintate pe baza de tabele pe credit moral la o dobanda subventionata de 17%, la o parte ,,aleasa” a societatii, sa se imbogateasca, sa devina clasa oamenilor de afaceri autohtoni care sa creeze in viitorul imediat locuri de munca.

- Ce s-a intamplat cu acesti bani? Cum Bancile prin care au fost dati acesti bani ( Albina, Agricola, Religiilor, ulterior Bancorex) s-a avut grija politica sa falimenteze, s-a creat o inflatie artificiala si dobanzi de 140%, majoritatea celor care au luat bani imprumut i-au depus la banci la aceste dobanzi (sa nu omitem ca multi au luat si milionul de dolari), intr-un singur an putand sa achite datoria la banca si sa ramana cu 123% din suma depusa la banca.
 Nesimtirea acestora a fost atat de mare incat multi dintre ei nu au achitat nici astazi suma datorata bancilor, deci dubla devalizare, AVAS-ul neavand nici timpul nici interesul sa o faca, angajatii si sefii acesteia  fiind prinrte beneficiari.

 Acestia au fost de fapt adevaratii beneficiari ai Revolutiei.
 Raspunde cineva pentru aceasta?
Oamenii obisnuiti care au vrut sa faca afaceri cinstite, si-au amanetat casele la banci iar in majoritatea cazurilor si le-au pierdut datorita ,,incurajarilor’’fiscale la care au fost supusi.

Avem actual in BNR 28 mdl euro .
Si ce daca ?
 O ducem mai bine?
 Ce ne mai dorim?
 Urmariti capitolele aplicate pe domenii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu