vineri

Romanie, te iubesc ,,ce am fost si ce am ajuns”


Desigur ca se pot scrie romane policico- economice despre cele amintite dar si pe capitolele urmatoare, iar autorii masacrului politico - economic trebuie pedepsiti sa spuna rugaciunea zilnic,,sa nu faceti ca noi” iar unii chiar cercetati penal.

Vom explica cum a ajuns Romania dintr-o tara care impunea respect mondial prin munca romanilor si produsele romanesti exportate , chiar daca se facea la pret de dumping.

In 1990 am sperat ca se vor alinia preturile produselor romanesti la preturile mondiale tinand cont si de competivitatea lor de moment, odata cu alinierea salariilor proportional cu aceste preturi si cu suportabilitatea bugetului.
Nu s-a intamplat acest lucru, lasandu-se transferul produselor romanesti in strainatate la preturi derizorii pe toate canalele disponibile , cei mici cu sacosa pana la cei mari cu Tir-ul sau trenurile, facandu-se un comert neimpozitat de stat, care mai dainuie si azi prin turcisme si chinezarii.

 Am fost intre primele 3 flote maritime a lumii ca numar de nave si tonaj transportat, printre primii la exportul de utilaj de foraj petrolier, productia de otel, la productia de produse chimice in special ingrasaminte pentru agricultura , am fost unul din marii exportatori de produse agricole si exemplele pot continua , statisticile vremii facute de institutii economice straine confirma acest lucru si merita reluate pentru a se vedea cine am fost si ce-am ajuns, adica o modesta piata de desfacere.

 In prostia sistemului comunist, cu toate vicisitudinile vietii de atunci aveam cu ce ne mandrii.
 Este adevarat ca nu aveam Carfour, Metro, Real, AFI etc care sa ne aduca produse in cele mai multe cazuri la preturi mai mari uneori duble fata de tarile lor de origine, avem o benzina la pret mondial, dar salarii de bandustan, dar avem dejeaba un Consiliu concurentei care nu-si face treaba.
Aveam o industrie grea puternica, usoara si chimica de care Europei ii era frica pentru preturile de dumping la care exportam.

 Nu aveam ca cauta in Europa cu asemenea produs, fiind o concurenta periculoasa pentru pietele lor.
 Aveam fabrici de inalta tehnologie pentru timpurile de atunci, fabricam avioane de calatori Rombac, avioane cu reactie si avioane usoare, elicoptere , toate tipurile de masini agricole, am fabricat pentru japonezi cilindrii de laminor si cele mai mari elice de vapor din lume la IMGB care trebuiau doar retehnologizate pentru a fi concurentiale pe pietele lumii, aveam comert cu peste 100 de state si exemplele pot continua.

Aveam locuri de munca mai multe decat populatie activa, fiecare om putandu-si indeplini visul profesional . Aveam o lege a muncii, comunista dar corecta, facuta cu consilieri americani in care raportul salariilor era de 1/5  functie de valoarea prestatiei profesionale si vechimii in munca, pensii decente, locuinte acceptabile unde sa ne crestem copiii in siguranta si fara frica ca nu vor avea un loc de munca si nu-si vor putea intemeia o familie a lor cand vor fi mari.

 Aveam o istorie frumoasa chiar daca era un pic denaturata de legende, ne era draga si dezvolta un simt patriotic sincer , fiind mandrii ca eram Romani.
 Ce a-ti pus in loc?

 Ati danaturat total istoria , crezandu-va voi voievozi pe meleagurile in care ati candidat, chiar daca nu ati pus piciorul pe acestea decat in excursie sau deloc, iar noua sa ne fie rusine cu voi si ca santem romani.
 Atunci aveam identitate de neam, aveam un Eminescu, un Stefan , un Mihai, pe care voi i-ati arestat si inchis in temnita defaimarii.

Aveam cuvantul,,dor” pe cale de disparitie, datorita atitudinii voastre, lasandu-ni-l doar pe Caragiale. Dar sa nu uitam ca si Eminescu devine din nou actual cu ,, Ai nostri tineri si Imparat si proletar’’, epilog din scrisoarea III-a si multa proza patriotica.
Si mai aveam multe .

 Au mai ramas foarte putine considerate pana acum de interes strategic pentru tara.
 Si pe acestea le-ati scos de la strategic si vreti sa le instrainati prin inginerii financiare pentru care v-ati facut ,,legi''ca sa fiti acoperiti.

 Chiar daca ati vinde intregul sistem energetic al tarii, nu v-ar ajune sa construiti cu acesti bani o singura hidrocentrala pe Dunare!

Speram sa puteti fi acoperiti, domnilor! Avem un exod fara precedent in istoria moderna a statelor, de inteligenta si forta de munca datorita conditiilor de viata si speranta create de voi.

Cat santem in viata, mai avem speranta.
 Ce ne mai dorim?  Urmariti capitolele aplicate pe domenii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu