vineri

Mediu- paduri–ape-amenajare teritoriu

Nu s-a intamplat nimic interesant in acest minister care sa nu fie contestabil si le vom lua in functie de ce se vede si stim .

-In 22 de ani, dar cu acceleratie dupa 2007 s-au defrisat jumatate din padurile Romaniei.
Dupa 2008 s-a trecut si la padurile din rezervatiile naturale ale Romaniei din Apuseni si Fagaras dar si din alte locuri, iar de replantat s-a facut doar in sectorul padurilor statului, la celelalte s-a lasat natura sa faca regenerarea naturala.
 Nimic interesant nu?

 Nu v-ati gandit cati 50 de ani ne trebuie sa regeneram aceste paduri.
 Sub actualul minister s-a completat raderea a 2/3 din padurile Harghitei , Covasnei si Maramuresului ramanand doar perdele de paduri pe marginea drumurilor forestiere sau soselelor.

 S-a defrisat padurea in zonele impadurite de coasta dinspre localitati, lasand terenurile sa alunece peste casele oamenilor.
S-au taiat perdelele de padure care protejau caile de comunicatii , sosele, autostrazi, cai ferate si localitati expuse viscolului .

Nu stim ce vina aveau acele perdele de padure, stim doar ca erau plantate din vremea comunistilor si au intrat probabil in lista de condamnare a comunismului.
 Lezierele de padure nu trebuiau retrocedate ca teren arabil, ci compensat cu pamant in alt loc, acesta devenind de interes strategic pentru comunitate.
Se vede costul social al lipsei acestora.

 N-au facut-o si regretam acum situatia lor.

 Ati folosit deviza ,,totul pentru front , totul pentru victorie”.
Razboiul a fost castigat de cativa dintre putinii,, prieteni ai naturii’’politice, dar a pierdut tara in ansamblul ei.

 Ati folosit legile silvice pentru a le gasi punctele interpretabile, pentru a le putea ocoli si nu pentru aplicarea in spiritul si litera lor.

Aratati-ne o singura tara consacrat europeana care are o politica similara cu noi in privinta padurilor , exportului de material lemnos in brut (brut inseamna si ca a fost curatat de scoarta si dimensionat).
 Nu gasiti decat in tarile coloniale.
 Tari ca Austria, Ungaria il importa, il prelucreaza dandu-i valoare mare de intrebuintare si il exporta de 30 de ori mai scump, de multe ori noi fiind beneficiarii .

 De ce il importa austriecii?
 Fiindca au legi draconice la regimul silvic si nu-si permit sa taie cata cerere au pe piata europeana. Oare la noi nu se pot  stopa in al 12-lea ceas taierile ilegale si sa folosim lemnul pentru prelucrari superioare, unde inca mai avem specialisti in mobila sculptata, cautata inca pe piata, inca n-au murit toti specialistii cioplitori in lemn si vor putea invata si tineri cu inclinatii profesionale.
 Nu puteti sau nu vreti sa vedeti din inalta pozitie a ,,statului’’pe scaun acest rapt, privind doar la televizor cate un reportaj ocazional in care padurarii adevarati sant amenintati cu moartea s-au inlocuiti, daca nu primesc spaga de coparticipare.
Oare aveti interese sa va faceti ca faceti?

Oare ce politici de mediu ati facut cand gunoaiele menajere zac sau sant luate de vant, in locurile de depozitare din orase, fiind imprastiate peste tot.
Nu puteati impune o standardizare a acestor locuri de depozitare in spatii inchise cu acces lateral de punere a gunoiului si nu lasate la discretia ,,cautatorilor de comori’’ sau cainilor vagabonzi?

 Luati trenul din Curtici la Bucuresti si observati cum de o parte si alta a caii ferate in zonele locuibile, gunoiul reprezinta o emblema in spatele curtilor dinspre C.F unde este aruncat, imagini turistice incredibile pentru ei si de memorat in aparatele de filmat ca suveniruri si de aratat si altora care vor avea curajul sa ne viziteze.

 Acelasi lucru il veti gasi si pe sosele.
Daca exista legislatie cate amenzi ati dat?
Sigur la acest minister nu sant implementate standarele de mediu cu protocoalele minimale, iar comisia de audit a ministerului a vazut doar Bucurestiul si nici pe acela tot.

Mergeti macar la un schimb de experienta in Ungaria si luati o lectie ca tot le vorbiti limba.
Treceti granita cu masina doar pana in prima localitate si veti ramane impresionati de aspectul localitatilor, lezierelor de padure ce marginesc comunitatea dar si soselele.
 Nu vorbim de zona vestica care este de luat acasa ca model ideal, fiind identica cu cele austriece deci europene.
Oare cand va fi si la noi la fel?
 ,,Vrem o tara ca afara” , vorba cantecului, vrem oare prea mult?

 Marturisesc ca am fost incantat cand Mediul a revenit UDMR,  fie si doar ca aveam impresia ca au fost pe soselele sau caile ferate maghiare.
M-am inselat profund, deoarece nu folositi decat avionul si de la inaltime nu vedeti diferenta, iar apucaturile sant romanesti orientale, nici macar ardelene.
 V-ati impletit interesele in nota obisnuita de putere fara sa faceti ninic in plus in afara de taxa auto si ,,derogari’’de legi, pentru placerea sadica a cuiva, sub motivatia locurilor de munca.

 Era sa uit de ,,casa verde” . Ati vazut cine a profitat de ea?

 Despre amenajarea teritoriului , de rauri si alte ape sant atat de multe de facut incat nu stiti cu ce sa incepeti, asa ca nu ati facut nimic, asteptand de la primari proiecte, pe care saracii primari, desi sant gospodari recunoscuti in comunele lor nu au taina cu proiectele europene, basca ca trebuie sa mai cheltuie din banii primariei pentru realizarea acestuia, pe care de regula nu-i are, neavand siguranta aprobarii lui daca nu avea garantie politica.

Am vazut si modul de selectare si executie a proiectelor , toate penale.

Va vindem un pont gratis care va putea atrage suma maxima prevazuta pentru acest an si in perspectiva urmatorilor .
Este posibil sa castigati ceva experiente pozitive din experienata altora si ceva omenie la vot.

-Luati expertii ministerului , identificati care sant zonele de risc de inundatii pe cursurile de rauri fara a tine cont ce culoare politica are primarul , faceti proiectele din banii ministerului in numele localitatilor respective, aprobatile si incepeti lucrarile cu banii guvernului,eventual le finalizati si trimiteti pentru aprobare si rambursare, proiectele cu devizele de efectuare ale acestora .

 Spriginiti primariile ca de aceea sante-ti acolo cei mai,,destepti" dintre noi sa-i ajutati sa faca si nu sa va plangeti ca nu fac altii.

 Multiplicati aceste proiecte castigatoare cu modificarile corespunzatoare si nu veti avea bani de atras cate lucrari obligatorii si urgente trebuie facute.
 Fiecare minister ar trebui sa aiba un serviciu specializat de proiectare si intocmire de proiecte europene si nu platite firmele agreate pentru intocmirea lor.

Dati-ne un exemplu facut de voi de succes !
 Mai luati de mana ministerul economiei si vedeti unde mai puteti finaliza cate o microhidrocentrala inceputa dinainte de 1989, ocazie cu care faceti si amenajarea raurilor si sa folositi barajul drept pod de trecere intre localitati pentru ca oricum daca acestea exista sant depasite ca termen de viata.
 Cam asta ar fi un exemplu din cate intelegem corect de utilizarea banilor alocati mediului in interesul cetateanului.

 Nu este lipsita de interes decolmatarea cursurilor de apa, refacerea digurilor si acoperirea lor cu vegetatie estetica cu radacina adanca care sa reziste la inundatii si sa impiedice ruperea stratului de suprafata la viitura. Anticipati cati oameni ati putea utiliza la aceste amenajari si veniturile la buget ce decurg din acestea prin folosirea fondurilor europene.

 Degeba ati schimbat capul ministerial , obiceiurile proaste de a nu face nimic sau sa faceti doar in interesul vostru stramt raman, doar santeti platiti pentru aceasta nu?
Sau nu va lasa altcineva?
Nu aveti banii necesare de coparticipare la proiecte?

Atunci de unde sa aiba comunitatile locale, carora le luati toti bani din impozite, dandu-le doar cat vreti voi si dupa simpatia lor politica.
 Va dam noi solutia.

 Folositiva de fondul de rezerva al guvernului sub forma de imprumut pentru demararea lucrarilor, iar banii returnati de la UE rostogolitii pentru noi proiecte.
 Daca acesti bani nu va sant suficienti prevedeti-i in buget la rectificare si nu va folositi de acesti bani, in scop electoral.

Combinati-va cu ministerul dezvoltarii,  la care nu vom adauga nimic fata de cele spuse ( adica Sali de sport in localitati unde nu sant tineri, parcuri in paduri, terenuri de fotbal in panta, bazine de inot olimpice goale, telegondole si parti de schi pe versanti sudici, unde zapada este o raritate, parcuri de agrement in sate fara canalizare sau apa curenta etc), sub egida ministerului afacerilor europene si veti gasi solutii practice de rezolvare a problemelor reale si proiectele  comunitatilor.

  Santem convinsi ca aveti solutii si mai multi bani decat trebuie daca ii veti folosi riguros si eficient .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu